Olvasósarok

Augusztus

Ebben a hónapban a múltkori témát visszük tovább, ezúttal a modern társasokról lesz szó. Mi a különbség a német és az amerikai típusú játékok között? Milyen egy kooperatív, vagy egy Legacy típusú játék? Megtudhatja Olvasósarkunkból.

A modern társasjátékok története (aranykor)

Második világháború után a fejlett nyugati gazdaságokban a szabadidő eltöltésének egyik népszerű formája a társasjáték lett. A növekvő igények miatt egyre több új játék került kiadásra. Németországban a családok körében máig nagyon népszerű ez az elfoglaltság. Többek között ennek is köszönhető, hogy a modern társasjátékok kezdeti felfutását nagy része német szerzőktől játékai hozták el. Amerikában elsősorban a hadi és terepasztalos játékok terjedtek el, és ezek játékosai jelentős szubkultúrát alakítottak ki. Érdemes lehet megemlíteni, hogy a kereskedelmi termékek egyre sokszínűbb papír csomagolásának igénye miatt egyre precízebb színes nyomdai technikákat fejlesztettek ki, melyek segítségével lehetőség volt egyre jobb minőségű és szebb társasjátékok készíteni.

A társasjátékok népszerűsége az 1980-as évektől kezdve újabb lendületet vett. Ekkortól vált általánossá, hogy a szerzők neveit is feltüntetik a játékok dobozán. Egyre komplexebb gazdasági, hadi és más szimulációs társasjátékok kerültek kiadásra, egyre szélesebb közönség számára.

Az inkább gazdálkodással, kevesebb konfliktussal és szerencsével, jobban előre tervezhető döntésekkel , esetleg rövidebb játékidővel rendelkező társasjátékokat európai (német) típusúnak, míg a hosszabb, inkább harci jellegű, erős hangulatú, történetközpontú játékokat pedig amerikai típusúnak nevezik. (Mindkét elnevezés arra a közegre utal, amilyen szubkultúrából a játékok fejlődése elindult. Megjegyezhető, hogy Németországban tudatos volt az elfordulás a harci jellegű, konforntatívabb játékoktól a történelmi előzmények hatásai miatt.)

A 2000-es évektől kezdve e két műfaj határai kezdenek összemosódni, egyre gyakoribbak a vegyes játékok, főleg mivel mindkét típus a másik kontinensen és világszerte is egyre elterjedtebb. Ebben jelentős szerepe van az internetes közösségeknek, melyek a játékok terjedésének és azok megismerésének egyedülálló lehetőséget adtak.

Európai típusú társasjátékok például: Catan telepesei, Ticket to Ride, Tobago, Caylus, Power Grid, Pandemic amerikai típusú társasjátékok például a Rizikó, Talizmán, Rettegés Arkhamban, Twilight Imperium, Axis & Allies.

Több érdekes fajta társasjáték jelent meg ezen évek alatt. Az egyik ilyen társasjáték csoport a kooperatív játékoké. Ezekben a játékosok nem egymás ellen játszanak, hanem együtt, egy közös célt próbálnak elérni, miközben a játék által felállított akadályokat próbálják leküzdeni.  Egy változata ezen játékoknak, amikor egy játékos ellen játszanak a többiek. Ilyen játékok például: Pandemic, Rettegés Arkhamban, Descent (Odalent).

Az egyik legújabb trend pedig az úgynevezett Legacy típusú játékok (magyarul örökség). Az ilyen társasjátékoknál a játék során olyan döntéseket hozunk, melyek megváltoztatják a játékot, újabb (eddig a játék dobozban külön fakkban/borítékben elzárt) játékelemekkel bővül a játék, vagy az is előfordulhat, hogy bizonyos komponensek kikerülnek a játékból örökre, és a szabály arra kéri a játékost, hogy tépjen szét eddig a játék részét képező kártyalapokat. Későbbi alkalmak során már ezen új változattal tudunk játszani, és esetleg még tovább változtatni a játékot. A teljesség igénye nélkül íme pár példa ilyen társasjátékra: Gloomhaven, Pandemic Legacy, Risk Legacy.

A Gemius Hungary Kft. kellemes időtöltést kíván minden kedves Olvasónak!