Olvasósarok

December

A mai felgyorsult világban egyre többen vannak azok, akiknek az év végi ünnepek egy véget nem érő versenyfutással érnek fel. Nekik sem kell kétségbe esni, szerencsére az internet korában szinte minden elérhető az íróasztal mellől, így végül a kevés szabadidőnket ünnepléssel, pihenéssel tölthetjük.

Ebben a hónapban a karácsony és az internet kapcsolata a témánk.

A világháló tele van jobbnál jobb karácsonyi ajánlatokkal. A weboldalakon, blogokon, cikkekben rengeteg ötletet kaphatunk az ajándékozásra, dekorációra. A kiválasztott ajándékokat az ár-összehasonlító oldalak segítségével a legolcsóbb áron vásárolhatjuk meg, ahol hasznos visszajelzéseket olvashatunk az egyes termékek mellett a kereskedők megbízhatóságáról, pontosságáról is.

Fontos megemlíteni azonban, hogy nem mindig az olcsóbb ajánlat a jobb, az áron kívül más szempontokra is érdemes odafigyelni. Karácsonykor a termékek kiszállításának az ideje a normális többszöröse is lehet. Mindenképpen érdemes az ajándékokat korábban megrendelni, hogy biztosan megérkezzenek. Megrendeléskor nézzük meg, hogy a kiválasztott termék raktáron van-e, ha nincs, érdeklődjünk, hogy mikorra várható. Fontos még, hogy mekkora a házhozszállítás költsége, honnan érkezik a megrendelt áru. Tájékozódjunk a termékre nyújtott garanciáról is, milyen körülmények közt lehet javíttatni, cserélni hiba esetén. Célszerű olyan szállítási címet megadni, ahol sokat tartózkodunk, amennyiben a munkáltató lehetővé teszi, jó választás lehet a munkahely címének megadása, hiszen legtöbben itt tartózkodunk abban az időben, amikor a kiszállító cégek az árut terítik.

A világháló számtalan lehetőséget kínál a karácsonyi készülődéshez, vásárláson kívül is. A karácsonyi menü elkészítésében is nagy segítség lehet. A karácsony egyik leghangulatosabb része - az ajándékozás és a feldíszített karácsonyfa mellett - a karácsonyi lakoma. Vannak, akik a hagyományos karácsonyi menüt készítik el – Magyarországon ez főként halászlevet, töltött káposztát, mákos bejglit jelent – mások teljesen új receptekkel készülnek. A karácsony az az ünnep, amikor a teljesen kezdők is megpróbálnak egy-egy süteménnyel kedveskedni szeretteiknek, az anyukák és nagymamák pedig órákat töltenek a konyhában sürögve-forogva.

Tradicionális és különleges ünnepi receptek garmadája mellett rengeteg tálalási, asztal dekorálási ötlet is fellelhető. A szakácsjelöltek életét nemcsak írott receptek, hanem minden lépést részletesen bemutató videók is könnyítik. Egyre több oldalon a kiválasztott receptekre kattintva online bevásárló lista készíthető, ahol akár az aktuálisan akciós termékek is meg vannak jelölve.

Haszontalan, de nagyon vicces effekt lehet a karácsonyi-szilveszteri visszaszámláló, a virtuális adventi naptár, a „képeslap” küldő szolgáltatásokat nem is említve. Az internet a családokat is közelebb hozza egymáshoz, még a távolélő családtagokkal is felvehetjük a kapcsolatot chat, vagy akár video telefonhívás segítségével.

A levelezőlapok küldésének szép szokása is megváltozott manapság, a legtöbben e-mailt küldenek karácsonyi üdvözletként. Nem annyira maradandó mint a képeslap, de legalább az erdőket megóvjuk a kiirtástól, plusz szinte kimeríthetetlen kínálatot kapunk az animált, zenés képeslapokból, személyes, kedves üzenetekből.

Ha megvannak az ajándékok, a lakás feldíszítve, az ünnepi vacsora a sütőben várja a vendégeket, még valamit tehetünk az ünnepi hangulat eléréséért az internet segítségével. A netrádiók szezonális csatornákat indítanak ebben az időszakban, kimeríthetetlen választékban kínálnak változatos zenei aláfestést a vacsorához, ajándékbontogatáshoz.

A televízió-függők sem maradnak le semmiről, ha a szeretteikkel töltik a fő műsoridőt. A tévécsatornák weboldalain visszanézhetőek a karácsonyi műsorok és az online tékákban a filmkínálat kimeríthetetlen szórakozást kínál a karácsony szerelmeseinek.

A Gemius Hungary Kft. kellemes időtöltést kíván minden paneltagnak!