Olvasósarok

Október

Ha akadnak is még verőfényes délutánok, októberrel vitathatatlanul beköszöntött az ősz. Ne gondoljuk azonban, hogy az ősz nem tartogat kikapcsolódást, pihenést. Ha a nyár a zenei fesztiválokról szól, akkor az ősz a gasztronómiáé. A szüret, a sültgesztenye, a sütőtök, a kolbászkészítés, a forralt bor időszaka. Olvasósarkunkban októberi gasztronómiai programokat ajánlunk- ingyeneseket és belépődíjasokat, kicsiknek és nagyoknak szólót– mindenki találhat kedvére valót.

Böngésszen októberi programajánlókban és használja ki az év utolsó napsütéses hétvégéit!

Szüret

Nem is olyan régen a szüret a falvak egyik legfontosabb, egész évben várt eseményének számított - összekovácsolta a közösséget a közös munka és az azt követő ünnepség. A szüreti szokásokat sok helyen még ma is őrzik: Részt vehetünk olyan hosszú hagyományokra visszatekintő szüreti mulatságokban, mint az 1932 óta évente megrendezésre kerülő Tokaji Szüreti Napok vagy a Villányi Vörösbor Fesztivál, de ellátogathatunk Hollókőre is,  ahol a falu lakói díszes népviseletbe öltözve vonulnak fel.

A sörösöknek sem lehet oka panaszra, a hagyományos bajor OktoberFestről hazánkban is több helyen megemlékeznek, például Budapesten és Igalon.

Gesztenye és tök

Az ősz két legtipikusabb étele a sült gesztenye és a sütőtök, nem meglepő, hogy több településen is fesztivált komponáltak köré. Amellett, hogy végig kóstolhatjuk a sokoldalú gesztenyés és a tökös ételeket, a gyerekeknek is kiváló program a gesztenye állatok készítése és a tökfaragás. Ágfalván például kirakodóvásár, kézműves foglalkozások, madárijesztő verseny várja a kicsiket. Akiknek a tökfaragás szimpatikusabb, megtehetik a Balatonalmádi Tökfesztiválon, ahol tökkel kapcsolatos meséket is meghallgathatnak.

Hús és hal

A kolbász sem maradhat ki a kínálatból, Budapesten a Disznótoros Kolbászfesztivál többek között disznó feldolgozás bemutatókkal, folklór előadásokkal, állatsimogatóval készül. A Csabai Kolbászfesztivál ad helyet idén a Nemzetközi Szárazkolbász versenynek, ahol közel 200 szárazkolbászt fognak értékelni, de lesz például Töltött Káposzta-főzőverseny is.

Aki inkább a hal felé húz, látogasson el Tatára az Öreg-tavi Nagy Halászfesztiválra, ahol a halászati tradíciókat is megismerheti, vagy Budaörsre, ahol a második Halünnepet rendezik meg idén.