2020-06-04 12:28

Kevésbé aggódunk a szeretteinkért a koronavírus miatt, mint egy hónappal korábban

Kevésbé aggódunk a szeretteinkért a koronavírus miatt, mint egy hónappal korábban

A saját és a családtagjaink iránt érzett aggodalom a koronavírus miatt alábbhagyott, áprilisról másjusra 65-ről 52 százalékra csökkent azok aránya, akik nagyon vagy valamennyire aggódnak - derül ki az ACG Reklámügynökség és a Gemius Hungary Kft. közösen, közel 4000 ember megkérdezésével készített internetezőkre reprezentatív kutatásából.

A vírus által okozott változásokat vizsgáló kutatásban a magyar, 18 év feletti internetező lakosságnak tettünk fel kérdéseket, többek között a munkahelyeket, foglalkoztatottságot érintő változások témakörében, valamint a családok anyagi helyzetét, az internetes vásárlási szokások megváltozását és a jövőképet illetően.

A kutatás három hullámban készül. Az első kutatási hullám még a vidéki szabályok lazítása előtt, április közepén zajlott. A második hullám érdekessége, hogy május közepén azon a héten vidéken már feloldották a korlátozásokat, de Budapest és Pest megye csak a megkérdezés hetében „szabadult fel”.

Lazuló távolságtartás

A szabályok enyhítésével párhuzamosan a távolságtartás is lazult, míg egy hónapja a válaszadók 79 százaléka nagyon szigorúan vette az izolációt, addig májusban csak 59 százalék nyilatkozott úgy, hogy családtagjain kívül igyekszik mással nem találkozni.

Ezt az is alátámasztja, hogy egyre többen térnek vissza a munkahelyükre: áprilisban a munkavállalók 56 százalékának kellett bejárnia a munkahelyére legalább részben vagy egészben, májusra a bejárósok aránya 63 százalékra nőtt.

Fény az alagút végén

A kutatás kitért arra is, hogy hogyan változott meg a munkaerőpiaci helyzete a megkérdezetteknek, illetve, hogy látja a megtakarításait. Míg áprilisban a válaszadók 43 százaléka számolt be arról, hogy kevesebb lett a bevétele a járvány hatására, addig májusra már csak 36 százalékot érintett anyagilag negatívan a vírushelyzet.

Jó hír, hogy szűkebb lett azok köre, akik nehéz anyagi helyzetbe kerültek a járvány hatására. (20-ról 13 százalékra csökkent.)

A következő kutatás június 19-én indul ugyanebben a témakörben, ahova akár saját kérdésekkel is van mód csatlakozni.

Kutatásról: a kutatás két hullámban zajlott online popup kérdőíves módszerrel, az első hullám adatfelvétele április 22-28., a második május 15-22. között zajlott. Az első hullámban 3789 18 éven felüli internetező töltötte ki a kérdőívet, májusban 1919. A minta mindkét esetben reprezentálja a magyar internetező népességet nem, kor, iskolai végzettség, településtípus és régió szerint.

Kutatás megrendelése és további információ: contact@gemius.hu, +36 30 536 2942

Vágólapra> Nyomtatás

A tartalom típusát

kutatás

Iparág

Kereskedelem

Ország

Magyarország

Még többet szeretne róla megtudni?

Lépjen velünk kapcsolatba

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesüljön az újdonságokról!

Hírlevél olvasása