2015-08-05 15:45

Viharos sikerek

Az elmúlt hetek során jó pár alkalommal tapasztalhattunk extrém időjárási viszonyokat Magyarországon: tomboló hőséget hirtelen megszakító záporokat, derült eget felváltó koromsötét fellegeket, jégesőket, viharokat. Vajon ezek az időjárási extremitások hogyan tükröződtek az időjárási oldalak látogatási trendjeiben?

A DKT megbízásából végzett gemiusAudience közönségmérésében részt vevő időjárási weboldalak május óta mért forgalmi adatai alapján úgy tűnik, hogy azokon a napokon, amikor valamilyen hirtelen és negatív változás állt be az ország meteorológiai helyzetében, nem meglepő módon, viszont annál kiugróbb mértékben nőtt meg az időjós oldalak látogatottsága. Az extrém időjárás extrém mértékű látogatásokat hozott.

2015 májusától vizsgáltuk meg, hogy a közönségmérésben részt vevő és a napi átlag legalább 50 ezer látogatóval rendelkező három időjárási oldal, az idokep.hu, a koponyeg.hu és a met.hu napi látogatottsága hogyan változott az aznapi országos időjárás különböző jellemzőivel párhuzamosan. Elemzésünkhöz a főváros mellett a főbb régióközpontok (Szeged, Debrecen, Miskolc, Győr, Pécs), valamint – a Balaton környékét reprezentálandó – Siófok, vagyis összesen hét város időjárási adatainak napi átlagos értékeit használtuk, melyekhez a freemeteo.hu oldalon fértünk hozzá.

Figyelemreméltó összefüggés mutatkozott a látogatók napi száma, valamint a viharos időjárás egyik jele, az aznapi maximális folyamatos szélsebesség átlaga között. A szokatlanul szeles napokon rendre többen látogatták ezeket az oldalakat, mint a szélcsendesebb időszakokban.

 

Az utóbbi hetekben az időjárási site-ok egyik látogatói csúcsát hozta például a komoly károkat is okozó július 8-ai országos vihar. A met.hu-t több mint ötször, az idokep.hu-t több mint négyszer, a koponyeg.hu-t pedig közel háromszor annyi látogató kereste fel azon a bizonyos szerdán, mint a pont egy héttel korábbi szintén szerdai napon, amikor kellemes, nyugodt, szélcsendes nyári idő volt az országban. Az aznapi forgalom nem csak a vizsgált időszak adataihoz képest kiugró: mindhárom site esetében legalább kétszer annyi látogatót jelentett, mint a rossz emlékű és az évszakhoz képest szokványos időjárásúnak ugyancsak nem mondható, az ország egy részét megbénító 2014. március 15-ei havazás napján.

A viharokat az erős szél mellett általában kiadós csapadék is kíséri. Ennek is köszönhető, hogy a vizsgált időszakban azokon a napokon, amikor több eső esett az országban, szintén magasabb volt az időjárási oldalak látogatottsága.

 

A legszorosabb összefüggést azonban akkor találtuk, amikor azt néztük meg, hogy a hét vizsgált település közül hány esetben jeleztek aznap vihart vagy jégesőt. A 3. grafikonon jól látszik, hogy minél kiterjedtebb volt az országban egy adott napon a viharos időjárás, annál kiugróbb napi látogatói forgalmat bonyolítottak a meteorológiai oldalak is.

Az elemzésbe bevont site-ok mobilverzióinak látogatási mintázata az m.koponyeg.hu és az m.met.hu esetén volumenében ugyan alacsonyabb, trendjeit tekintve viszont nagyon hasonló volt a nem mobilos fődomainen látottakhoz képest. Az m.idokep.hu oldal látogatói köre ugyanakkor mintha viharlesre is használta volna az oldalt, hiszen több alkalommal is a csapadékosabb vagy szelesebb napok előtt vagy után keresték fel a szokásosnál kiugróbb létszámban a mobiloldalt.

Az időjárási extremitások tehát az időjárási oldalak forgalmában is rekordokat okoztak.

 

Vágólapra> Nyomtatás

A tartalom típusát

esemény

Iparág

Egyéb, IT, Média

Ország

Magyarország

Még többet szeretne róla megtudni?

Lépjen velünk kapcsolatba

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesüljön az újdonságokról!

Hírlevél olvasása