Gyakran ismételt kérdések

Mi a gemiusAudience kutatás célja?

A kutatás célja: információk gyűjtése az adott ország internetes közösségéről, az internethasználat profiljának és a világháló-használat gyakoriságának meghatározása, továbbá a legnépszerűbb internetes oldalak sorrendjének felállítása.

Hogyan zajlik a gemiusAudience kutatás?

A gemiusAudience kutatás egy internetes közösség (panel) létesítésén alapszik, vagyis az internetfelhasználók közösségét képviselő csoport létrehozásán. A kutatás minden esetben az internetes oldalakon megjelenő kérdőív kitöltésével kezdődik. Ezután kétféle módon lehet a kutatás tagjává válni:

- A netSoftware program letöltésével és telepítésével

vagy

- A netPanel Light böngészőbe beépülő bővítmény hozzáadásával

Mindkét esetben kizárólag a látogatott weboldalakra, az ott eltöltött időre (valamint a netSoftware program esetében a számítógépen megnyitott alkalmazások nevére) vonatkozó adatokat gyűjtünk.

Mennyire biztonságos a netSoftware program és a netPanel Light bővítmény?

A netSoftware program és a netPanel Light bővítmény teljesen biztonságos, alávetettük biztonsági teszteknek, amelyeknek megfelelt. Nem lassítja a számítógép teljesítményét, nem növeli a számítógépes vírusok megjelenésének veszélyétA rendszerünk által gyűjtött adatokat hitelesített (ISO) információbiztonsági rendszer védi.

A vírusirtóm veszélyesnek ítélte a netSoftware programot/netPanel Light bővítmény. Lehet, hogy vírusos?

Biztosíthatjuk Önt arról, hogy a netSoftware és a netPanel Light bővítmény összetevői nem tartalmaznak vírust. Ezeket mindig szigorú biztonsági teszteknek vetjük alá, melyeknek minden esetben megfeleltek eddig is.

A vírusirtó riasztása téves, így kérjük, hogy hagyja figyelmen kívül, illetve engedélyezze a program/bővítmény futását. A téves riasztás oka az, hogy a vírusirtó vagy kémprogram-eltávolító szoftverek olyan algoritmusokkal dolgoznak, amelyek bizonyos megfigyelő tevékenységet is ki tudnak szűrni a programok kódja alapján. A problémát az jelenti, hogy a biztonsági szoftverek egy kis százaléka nem tudja, hogy ez esetben egy önkéntes részvételi alapon működő online kutatási eszközről van szó, tehát a felhasználó önszántából telepíti vagy adja hozzá és használja azt. Csak azt érzékelik, hogy alkalmas weboldalak címeinek rögzítésére és a böngésző ezen adatainak kinyerésére.

A legnagyobb biztonsági szoftvert gyártó cégekkel már felvettük a kapcsolatot, hogy megoldjuk a téves riasztást. Addig is arra biztatjuk, hogy telepítse vagy használja továbbra is a netSoftware-t/ netPanel Light bővítményt, mert az teljesen biztonságos és mentes mindenféle vírustól. Ehhez lehetséges, hogy a vírusirtóban a kivételek listájára (Exception List vagy Trusted Programs) kell helyezni a netSoftware telepítőt, más netSoftware fájlokat vagy a Gemiushoz tartozó domaint.

Milyen jellegű adatokat gyűjt rólam a netSoftware program, netPanel Light bővítmény?

A netSoftware és a netPanel Light bővítmény kizárólag a látogatott weboldalakraaz interneten eltöltött időre, valamint a megnyitott programok nevére vonatkozó adatokat regisztrálja. NEM gyűjt semmilyen más adatot, különösen nem az elküldött e-mailek tartamát, illetve chatelés közben írt adatokat vagy jelszavakatNem használjuk fel az összegyűjtött e-mail-címeket semmilyen reklámanyag küldéséhez, és az adatokat más cégek részére nem tesszük hozzáférhetővé.

Ezt követően az adatok a számítástechnikai központba kerülnek továbbításra, statisztikai elemzés elkészítése céljából. A kutatás eredményei a felhasználókra mint csoportra vonatkoznak, és nem teszik lehetővé az egyes felhasználók azonosítását. A kutatás kizárólagos célja az állandóan változó internetfelhasználók közösségében fellelhető tendenciák meghatározása.

Miért vegyek részt a gemiusAudience kutatásban?

Azoknak a személyeknek, akik részt vesznek a gemiusAudience kutatásban, lehetőségük van az összes internetfelhasználó képviseletére. Az Ön részvétele hozzájárul a internetfelhasználók demográfiai profiljának, valamint a weboldalak látogatottsági gyakoriságának a megállapításához.

Ugyanakkor azoknak az internetfelhasználóknak, akik számítógépükön kutatási célból netSoftware programot telepítettek vagy hozzáadták böngészőjükhöz a netPanel Light bővítményt, nyereményjátékokat szervezünk, ahol értékes nyereményeket lehet nyerni. A részletekről a részükre kiküldött hírlevélben kapnak tájékoztatást.

Hogyan működik a nyereményjáték?

A nyereményjátékban azok vehetnek részt, akik hozzáadták a netPanel Light bővítményt és érkezik tőlük adat a kutatáshoz és megadták e-mail címüket. A nyereményjátékot az ezeket teljesítőknek küldött hírlevélben található linken keresztül lehet elérni a nyereményjáték időszakában.

Részletes részvételi szabályzat adott nyereményjátéknál megtalálható a „Részvételi felvételek”-nél.

A játék az alábbiak szerint épül fel:

A nyereményjáték 5 kérdést tartalmaz. Minden kérdéshez három válaszlehetőség társul (A, B, C). A kérdések megválaszolásának idejét méri a program. A cél, hogy a lehető legtöbb kérdést a legrövidebb idő alatt válaszolja meg helyesen.

A győztesek meghatározásánál az alábbi két tényezőt mérlegeljük. Az alábbi sorrend meghatározó:

  • a helyes válaszok száma
  • a válaszadás gyorsasága

Nyereményjátékot kéthavonta rendezünk.

Mennyi ideig tart a kutatás?

A gemiusAudience kutatás folyamatos elemzést kíván. Fontos nekünk, hogy a vizsgált internetfelhasználók hosszabb időn keresztül szolgáltassák számunkra az adatokat, akár hónapokon keresztül is. Ez teszi lehetővé számunkra a világhálón való viselkedésükről kapott teljesebb információk megszerzését.

Hogyan lehet részt venni a gemiusAudience kutatásban?

A kutatásban azon kisorsolt személyek vehetnek részt, akiknek internethasználat közben megjelent a képernyőn a kutatás kérdőíve. A kutatásban való részvételre fiatalokat és gyerekeket is felkérünk, a részvételük engedélyezésére szüleiket, vagy jogi képviselőjüket kérjük fel. A kutatásban való részvételre folyamatos a felvétel.

Mi az a mobilos közösség?

Kutatásunkban részt vevőknek lehetőségük van mobilos közösségünkhöz is csatlakozni. Ehhez a ’mobilos kérdőív’ kitöltésére van szükség, amelynek linkje havi hírleveleinkben található. A kérdőív végén lehet letölteni kisméretű kutatási applikációnkat, amely Android 4 vagy újabb operációsrendszerű okostelefonnal, tablettel használható.

Hogyan telepíthető a mobil eszközökön használható szoftver?

 

Az Adatvédelmi irányelvekre vonatkozó további információt itt talál.

A hazai digitális forgalom- és közönségmérés publikus adatai pedig itt érhetők el minden érdeklődő számára.